Tel. 020-6846969/06-55593302

Email: info(at)muziekacademie.com

Laatste wijziging 10 Apr 2013
Typo3 website by NetCoop.nl

Dittongo van toen tot nu

Yvette Dekker (sopraan) en Elena Manevska (piano) zoeken op eigen wijze naar vormen om het publiek te betrekken bij hun passie voor muziek. Dittongo betekent samenklank. Daarbij resoneert van alles mee: gasten, beeld, poëzie, smaak, geur,…  

Troika van Jozef Chelmonski

06/06/12

Dvorakconcert in Salon Ruygoord

Op 6 juli gaf Dittongo een besloten concert met de Zigeunerliederen van Antonín Leopold Dvořák in de romantische sfeer van Salon Ruygoord.

01/12/12

Zigeunerliederen in het Tsjechisch

In 2012 voerde Dittongo de Zigeunerliederen van Dvořák uit in het Tsjechisch. Dit was in het hol van de leeuw, op de nieuwjaarsreceptie van de ‘Vereniging Vrienden Nederland Tsjechië & Slowakije’ in het Comenius Museum in Naarden. Het contact met de vereniging ontstond doordat Yvette op zoek was naar een Tsjechische coach die zij vond in de persoon van bestuurslid Božena Kooi. (Omdat de ambassadeur van Slowakije naar het concert kwam heeft Yvette Dekker ook nog een liedje in het Slowaaks gezongen.)

 

10/21/10

Op zoek naar de Russische ziel

Donkere Russische klanken tegen de achtergrond van modderige karrensporen in zwart-wit film. Liederen van Tsjaikovsky, Rachmaninov, Glinka en Strawinsky  aangevuld met duetten van Rubinstein en Joodse volkspoëzie van Shostakovitch.  Een lach en een traan, wodka en borsjt.

In het prachtige kerkje van Ransdorp gaat триo апельсинчика, Trio de drie sinaasappels, op zoek naar de Russische ziel. Sopraan Yvette Dekker en mezzo-sopraan Christa Bornhijm worden begeleid door pianiste Elena Manveska. De prachtige gedichten van o.a. Pushkin en Tolstoi worden in het Russich gezongen waarvan de vertalingen tegelijkertijd op een scherm wordt getoond.

Een lach en een traan, Russische melancholie, waarvan onderstaand een prachtig voorbeeld in  het gedicht van Pushkin dat Rachmaninov gebruikte voor zijn lied:

“ Zing niet schoonheid”

Zing, schoonheid, geen Georgisch lied,

Omdat dit innig is verweven

Met mijn verleden, mijn verdriet-

een verre kust een ander leven.

 

Ach, mijn herinneringen gaan

op jouw hardvochtige refreinen

weer naar de nachtsteppe, de maan,

Het meisje dat ik zag verkwijnen

 

Want ik vergeet als ik jou zie

die lieve schim, van onheil zwanger

Maar dankzij deze melodie

sluimert haar beeltenis niet langer

 

Zing, schoonheid, geen Georgisch lied,

omdat dit innig is verweven

met mijn verleden, mijn verdriet-

een verre kust een ander leven.